Yaşam

Bir asırdan fazla süredir hayatta olanlar anlattı: Uzun yaşamın 8 sırrı

Dünyada yaşam beklentisi uzuyor. 1990100 yaşın üzerinde 92 bin kişioradaydı, 2021Bu sayı ise 621 bin buldum. Yıllardır 100 yaşın üzerindeki insanları gözlemliyor. Maria Dolores Merino, İspanya’daki Madrid Üniversitesi’nde akademisyenuzun ömürlü insanların ortak özelliklerini sekiz kategoride topladı.

Dengeli beslenmek, egzersiz yapmak ve çevresel faktörleri iyileştirmek uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin ilk kurallarıdır. Ancak bilişsel olarak yapılacak bir şey yoksa nafiledir. 100 yaş üstü kişilerin en karakteristik özelliklerinden biri kondisyondur. Canlı ve enerjik hissetme arzusu değerli bir varlıktır. psikolojikaktif.

Araştırmacı Maria Dolores Merinos, “Görüşme yaptığımız 100 yaşındakilerin hayata devam etme konusunda net bir istekleri vardı. Onlarla konuştuğunuzda 100 yaşlarının üzerinde olduklarını asla tahmin edemezsiniz. Genel olarak çok daha genç birinin kişiliğini sergiliyorlar.”diyor.

ABD’de BostonKentte 100 yaş üstü insanları inceleyen bir projenin yöneticisidir. Stacy Andersenİşte onun gözlemi:

“Bu insanların çoğunluğu yaşamaktan keyif aldıklarını söylüyor. Bu harika.”

2. Etkileşim talebi

Araştırmalar, genellikle 100 yaşın üzerindeki bireylerin sosyalleşmek hevesli olduğunu ortaya koyuyor. Merinos, “Aileleri veya arkadaşlarıyla yakın ilişkileri var. Ellerinden geldiğince başkalarına yardım ediyorlar ve sevildiklerini hissediyorlar ki bu çok önemli.”diyor.

Andersen ayrıca çalışmasında 100 yaşın üzerindeki insanların ‘dışa dönük’yeni insanlarla tanışmaya açık olduğunu gözlemledi:

“100 yaşında olmanın olumsuz yönlerinden biri de ne yazık ki tanıdığınız birçok insanın artık dünyada olmaması. Bu nedenle yeni insanlarla tanışmaya açık olmak çok önemli.”

3. Adanmışlık ve amaç sahibi olmak

100 yaş üstü kişilerde görülen bir diğer ortak özellik ise özveri . Merinos, “Genellikle sorumluluk sahibi ve çalışkan insanlardır. Hedeflerine ulaşma konusunda kararlıdırlar.”diyor.

100 yaş üstü kişilerin çocuklarını da inceleyen Andersen, onların genellikle ailelerinin izni olmadan oradan ayrıldıklarını gözlemledi:

“Uzun ömür ile hayatta hedefler belirlemek arasında bir ilişki var. Bu insanların ulaşmak istedikleri hedefleri var. Her günün bir amacı var.”

4. Dayanıklılık

DayanıklılıkVe zorluklarla baş etme yeteneği, uzun yaşamın ‘sırları’ arasında öne çıkıyor. Zorluklara karşı dayanıklı olmak ve bunlardan tecrübe kazanmak uzun ömürle doğrudan ilişkili olabilir.

Merinos, “Bu çok önemli çünkü sorunlarla yüzleşip yolunuza devam etmenizi sağlıyor. Psikolojik hasara neden olmalarını engelliyor.”diyor.

Elbette bu kişiler üzgün değiller Bu şu anlama gelmiyor. Ancak zorluklarla yüzleşmek ve ‘yolumuza devam etmek’ önemli bir ortak noktadır.

5. Hayatın kontrolünü elinizde tutmak

Bir diğer manevi ortak nokta ise 100 yaşını geçmiş kişilerin genellikle kendi kararlarını vermesi ve kendi hayatlarının kontrolünü elinde tutmasıdır. ” “Genellikle bağımsızlar ve hayatlarını istedikleri yöne yönlendirebiliyorlar.”Merinos diyor.

6. Entelektüel motivasyon

Aktif bir beyin Sahip olma, merak, öğrenme isteğive kendi kendine eğitim… Bunlar araştırmacıların 100 yaşın üzerindeki kişilerde gözlemlediği özelliklerdir.

Araştırmaya katılan bireyler dünyada olup bitenlerle ilgilenmekte ve kendileri için yeni bir şeyler öğrenmeye meraklıdırlar. Merinos, “Çoğunluğu, sosyal sınıfları ne olursa olsun, hevesli okuyucular ve kendi kütüphaneleri var.”açıklıyor.

7. Olumlu olmak

Andersen’a göre 100 yaşını dolduranların bakış açısı çok daha olumlu:

“100 yaşın üzerindeki bir insanın ‘Keşke hayatta olmasaydım’ dediğini neredeyse hiç duymazsınız. Ancak 40 yaşındakilere ‘Kendinizi 100 yaşında görmek ister misiniz?’ “Sorsanız çoğu kişi ‘Hayır’ diyecek.”

Daha uzun yaşayan insanlar genellikle dünyada olup bitenlerle daha fazla ilgileniyorlar.

8. İçgörü ve kavrama

Son olarak uzun yaşayanlarda görülen bir diğer ortak özellik ise kavrama gücüdür. Merinos’a göre bu bireylerde düşünme, gerekçelendirme ve problem çözme gibi bilişsel yetenekler öne çıkıyor.

“Örneğin kendi kendine öğrenebilmeleri, özel eğitim almadıkları konulardan bile korkmamaları, öğrenmeyi sevmeleri ve meraklı olmaları dikkat çekicidir. Hafızaları iyidir ve çabuk öğrenirler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu